Ondernemer mist fiscale en financiële kennis

  • (0) comments
  • 06/12/2016

Maar liefst 49% van de mkb-ondernemers geeft toe maar weinig te weten van de fiscale wetgeving zoals de inkomstenbelasting. Ook laten 53% van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en 30% van de mkb-bedrijven zich niet bijstaan op dit gebied door een adviseur. Dit blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).


BTW

Ook de BTW blijkt voor veel ondernemers nog geheimen te hebben. Slechts 68% van de mkb-ondernemers geeft aan op de hoogte te zijn van de belangrijkste regelgeving over BTW-heffing, terwijl 84% aangeeft dit wel belangrijk te vinden. Uit het KvK-onderzoek blijkt  dat mkb-ondernemers vooral hulp inschakelen als het gaat om belastingen (zoals inkomenstenbelasting en vennootschapsbelasting), zo’n 72%. Tot slot blijkt dat maar 57% van de ondervraagden geld opzij heeft gezet voor hun pensioen en kijkt slechts 41% of de pensioenvoorziening wel adequaat is.

Ook financiële kennis schiet tekort

Uit het onderzoek onder 1.676 ondernemers blijkt verder dat ze vinden dat ze niet genoeg begrijpen van de balans en de winst- en verliesrekening van hun eigen bedrijf. Ook blijkt dat zzp’ers en mkb’ers vinden dat ze onvoldoende grip op hun eigen onderneming hebben als het gaat om de langere termijn, omdat ze niet genoeg financieel inzicht hebben. 

Langetermijninzicht verdient meer aandacht

Veel ondernemers richten zich op financiële zaken die noodzakelijk zijn, maar zijn beduidend minder bezig met zaken die verder weg in de toekomst liggen. Hier valt voor veel ondernemers winst te behalen.

Wilt u meer inzicht in uw financiële situatie en begeleiding daarbij? Neem dan gerust contact met ons op. Wij maken graag kennis met u!