Auto van de zaak

  • (0) comments
  • 06/09/2016

Ik heb een eenmanszaak en ben toe aan een nieuwe auto: moet ik die wel op de zaak zetten?

De vraag of u een auto wel of niet op de zaak moet zetten, is niet makkelijk te beantwoorden. Het hangt namelijk af van een groot aantal factoren. Factoren die bij het maken van een keuze bijvoorbeeld een rol spelen zijn: de aankoopprijs, de cataloguswaarde (nieuwwaarde), het aantal zakelijke kilometers dat u rijdt. 

Voordelig

De auto op de zaak kan in uw situatie voordelig zijn, omdat u alle kosten die met de auto verband houden ten laste van uw winst mag brengen. U kunt daarbij aan de volgende kosten denken: afschrijving aanschafwaarde (doorgaans vijf jaar, met restwaarde), verzekering, brandstof en onderhoud. Als de auto op uw ondernemingsbalans komt te staan, krijgt u in principe te maken met een bijtelling voor privégebruik die wordt berekend over de cataloguswaarde inclusief BTW. Dit betekent dat bij een gebruikte auto de afschrijving wordt berekend over de aankoopprijs, terwijl u de bijtelling moet berekenen over de nieuwwaarde. Bij een nieuwe auto valt de bijtelling waarschijnlijk weg tegen de afschrijving. Praktisch betekent dit dat u alle overige autokosten in aftrek op de winst kunt brengen. Is de auto tweedehands, dan is de afschrijving lager en kan de bijtelling in sommige gevallen wel eens hoger zijn dan het totaal van al uw autokosten. Zijn de totale autokosten minder dan de bijtelling voor het privégebruik, dan bedraagt de bijtelling nooit meer dan de werkelijke autokosten. Dan heeft het geen nut om de auto op uw balans te zetten. 

Brandstof

Zet u de auto niet op de zaak, mag u maximaal €0,19 per gereden zakelijke kilometer aftrekken. In die €19 zijn alle autokosten verdisconteerd, zoals afschrijving, brandstof, onderhoud, verzekering en wegenbelasting. U moet aannemelijk kunnen maken dat u het geclaimde aantal zakelijke kilometers gereden heeft. Concluderend: een nieuwe auto kan vrijwel altijd het voordeligst op de zaak gezet worden, Bij een tweedehands auto moet u de voor- en nadelen goed afwegen. 

Wilt u meer informatie hierover neem dan met ons contact op.
Telefoonnummer: 020-800 61 37
info@ctbelastingadvies.nl